Farmors Blåbärspaj

En enkel och snabb efterrätt ska jag bjuda på idag. Nämligen en enkel blåbärspaj!  Detta recept har jag fått av min svärmor och det är lixom lika gott varenda gång! Vill man hellre göra en äppelpaj, eller en hallonpaj så funkar ju det lika bra! När jag gör äppelpaj brukar jag snabbsteka äpplena i lite smör, socker och kanel. Kardemumma om man gillar det. Det blir då en fantastisk äppelpaj!

Om man har en assistent så är det ju väldigt enkelt! Men man får passa sig så man inte kör degen för länge. Har man inte någon assistent i köket, så funkar nyporna lika bra!

Gör så här:

Nyp ihop 50 gram rumsvarmt smör med 1 dl vetemjöl, 2 msk socker och 1/2 tsk bakpulver. Det ska bli en smulig massa.

Sen kan man ju variera själva pajen i oändlighet! Min favorit är blåbär. I blåbären brukar jag tillsätta lite citronskal och även lite kokosflingor. En variant på Leilas blåbärspaj.

Så, smörj formen med lite smör. Lägg på blåbärsblandningen och strö sen över pajsmulorna. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

blåbärspaj

Ett bra tips till detta är att direkt göra dubbel sats, sen kan man nämligen frysa in pajsmulorna som man inte behöver till pajen. Det är perfekt om man får oväntat besök!

Eller om man inte får besök… 🙂 Lycka till! /Lena

 

Bookmark the permalink.

Stängd för kommentarer